Mapa prevence plýtvání potravinami
Členská organizace Glopolis vydala další číslo měsíčníku MaPPP.
Můžete si přečíst například článek o označování trvanlivosti a kvalitě potravin. Označování potravin daty spotřeby je jeden z hlavních důvodů, proč se plýtvá jídlem. Pouze třetina z nás zná rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Až 20% potravin v domácnostech zbytečně končí v koši právě kvůli pomýlení v datech. Minulý rok na půdě Rady EU padl návrh, aby nutnost uvádět na některých výrobcích datum trvanlivosti úplně vymizela. Například u kávy nebo těstovin to zkrátka není nutné. Taková výjimka už platí u hrstky potravin, například u cukru, soli, octa, vína a další. Jsou obavy, že by takový návrh mohl mít negativní dopad na kvalitu či bezpečnost potravin, oprávněné?
Dále se dočtete například o výrobě piva z chleba nebo o tzv. chytrých lednicích.
Kompletní newsletter si můžete přečíst zde.
Sdílejte své myšlenky!